Hoe word je imker? 5 tips van Nectarist

  • Posted on
  • 0
Hoe word je imker? 5 tips van Nectarist

Wil jij iets doen voor de bijen en ben je graag bezig in de natuur? Dan is imker worden misschien wel iets voor jou! Alleen moet je er rekening mee houden dat imkeren meer inhoudt dan een kast in de tuin zetten. Het is best wel een tijdsrovende hobby waar je intensief mee bezig moet zijn. Nog steeds overtuigd? Super! Hieronder 5 tips die we je graag meegeven voor je aan het imkeren begint.

 

  1. Bijen houden is niet hetzelfde als imkeren. Iedereen kan bijen houden, maar dat zal niet lang duren, vrees ik. De bijenkast wordt vuil, de bijen gaan zwermen, de varroadruk wordt te groot etc. Kortom, er gebeuren heel wat dingen in de bijenkolonie die ervoor zorgen dat jij moet ingrijpen om de levenskwaliteit van deze bestuivers zo optimaal mogelijk te houden. Eens dat je dit onder de knie hebt en vooral ook begrijpt, ben je dus aan het imkeren.

  2. Imkeren is niet zomaar een hobby, je bent tenslotte met levende dieren bezig. Het is dus heel belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent. We raden je daarom aan om een cursus te volgen. Dit kan bij verschillende Vlaamse instanties, zoals bijvoorbeeld Konvib. Ook is het aangeraden om je aan te sluiten bij een club of imkervereniging. Deze mensen delen heel vaak informatie en kennis met elkaar uit. Bovendien kan je dan ook meestal rekenen op een peter of meter die je de kneepjes van het vak te leert.

 

  1. Imker zijn vraagt dus een engagement en vooral veel tijd. Hoeveel is dat dan exact? Naast het volgen van de cursus en je eventuele activiteiten bij de club, ben je in de lente en zomer toch snel een uur per week bezig met je bijenvolk. Heb je meerdere bijenvolken? Dan lopen de uren natuurlijk op.

  2. Wil je het echt héél graag doen? Do it! Wacht zeker niet te lang. Er zijn mensen die er onbezonnen aan beginnen en er zijn er anderen die eerst lang studeren alvorens ze hun eerste bijenvolkje aankopen. Het ideale moment zit ergens tussenin. Ik raad altijd aan om eerst één of twee afleggertjes (baby-volkjes) te zoeken die je tijdens het eerste jaar ziet opgroeien tot een volwaardig bijenvolk. Dan heb je nog voldoende tijd om de nodige technieken aan te leren. Ondertussen maak je al kennis met je bijen en zij met jou J Waarom twee baby-volkjes? Dan heb je nog een reserve voor mocht het toch mislopen bij het andere volkje.

  3. Zoek je eigen weg. Eens je begint, zal je snel merken dat er geen zekerheden zijn. Elke imker heeft zijn of haar eigen methode en meestal vindt hij of zij dit écht wel de beste manier. Straffer nog: er zijn meer methodes dan dat er imkers zijn! Mijn advies: luister zoveel mogelijk naar ervaren imkers en haal de dingen eruit die jij zelf belangrijk vindt en waar je je vooral goed bij voelt. Je wordt imker met vallen en opstaan, met successen en mislukkingen. Zoals dat bij veel andere hobby’s gaat.Wil je graag meer informatie over imkeren? Of heb jij nog bijkomende tips? Neem dan zeker contact met ons op via info@nectarist.be.

 

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »