Over ons

Welkom bij Nectarist, de Mechelse stadsimkerij. 

 

Nectarist is dit jaar ontstaan uit de Mechelse stadsimkerij Pro-Polis. Met onze nieuwe naam verwijzen we naar het feit dat er zonder de nectar van bloemen, planten en bomen geen bijen en imkers zouden zijn. Als stadsimkerij is onze boodschap dan ook om zoveel mogelijk bloemen te planten en zo de bijen te redden.

Je kan bij Nectarist terecht voor de aankoop van imkermaterialen en bijenproducten. Niet enkel in onze online shop, maar ook in onze fysieke shop in Mechelen. Online bieden wij ook een blog aan, waarin bedenkingen, nieuwtjes en tips gedeeld worden.

 

Waarom juist de stad?

Door het plaatsen van bijenkasten in stedelijk gebieden, willen we de problematiek rond de bijensterfte onder de aandacht brengen. Steden zijn namelijk een ideale habitat voor bijen. Denk maar aan de vele tuinen en parken waar er altijd wel iets in bloei staat. Sinds 2015 mogen steden en grote organisaties ook geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken voor de onderhoud van openbare domeinen. Ideaal voor de bijtjes. 

Op het platteland is de omgeving iets minder bijenvriendelijk. Er is een schrijdend gebrek aan voedsel voor de bijen. De monoculturen (het telen van één enkel gewas) en in de eerste plaats het gebruik van bestrijdingsmiddelen, hebben ervoor gezorgd dat bijen (en ook andere insecten) amper kunnen overleven op het platteland. 

Er is wel hoop in zicht voor de bijtjes. Het duurzaam bewustzijn groeit bij de bevolking. Particulieren planten heel wat bloemen en gebruiken amper of geen bestrijdingsmiddelen. Bedrijven investeren meer en meer in een duurzame toekomst en de overheden lanceren heel wat bijvriendelijke campagnes.

 

Imkeren

Ondertussen ontstaat er ook een ‘nieuwe generatie’ van imkers. Deze imkers willen zich in de eerste plaats inzetten om de overlevingskansen van bijen te doen toenemen. Het oogsten van honing is hierbij geen doel op zich. 

Deze mooie hobby is er helaas niet makkelijker op geworden. Naast de reeds vernoemde bedreigingen, vormen ook parasieten en ziektes een belangrijke uitdaging voor de bijen. Daarom wil Nectarist (startende) imkers zo goed mogelijk ondersteunen in hun hobby: met kwaliteitsvol materiaal én advies.

 

Hoe kan jij helpen?

Gelukkig hoeft niet iedereen imker te worden om bijen te kunnen helpen! Jij kan ook je steentje bijdragen door bijvoorbeeld zoveel mogelijk bijenvriendelijke bloemen, planten en bomen aan te planten. Zo vinden de bijen heel het jaar door voldoende stuifmeel en nectar. Wat goed is voor de bijen, is ook goed voor andere dieren én onszelf. Zo staat de bij symbool voor een duurzame samenleving.

 

Onze medewerkers

Johan De Vleeshouwer is oprichter van stadsimkerij Pro-Polis, dat omgedoopt werd tot Nectarist. Hij onderhoudt een aantal bijenkasten in het Mechelse en ondersteunt (startende) imkers met raad en daad.

Tim De Belder is winkelverantwoordelijke in Mechelen. Als voormalig bloemist heeft hij een grote affiniteit met bloemen en planten die goed zijn voor onze bijen.

Liesbet Casier is onze smaakmaakster van dienst. Zij tovert heerlijke honingproducten uit haar mouw. Proef zeker eens onze honingchoco of honingkoekjes! Je vindt haar terug aan onze stand in de Mechelse Foodmarket!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »