[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Nectarist op bijenbezoek bij imker Lynn

  Nectarist - 26 / Mar / 2019

  Nectarist op bijenbezoek bij imker Lynn

  Geregeld gaat Nectarist op bijenbezoek bij een al dan niet ervaren imker. Door hun verhaal te delen, hopen zij en wij andere mensen te overtuigen om ook de bijtjes een thuis te schenken of andere imkers te inspireren. Voor onze eerste editie trokken we naar Sint-Katelijne-Waver. Daar woont Lynn. Zij is ondertussen al drie jaar imker.

  ©️SienVanmoerkerke

  Hoe kwam je op het idee om imker te worden?

  Ik werk in Bio Planet. Johan had daar twee kasten geplaatst op de parking. Een collega van mij in Leuven had ook een kast op het dak staan en was zelf imker, dus ben ik eens gaan kijken wat dat allemaal inhoudt en of ik dat zelf zag zitten. Bovendien hebben wij ook wel een tuin waarin het haalbaar is om bijenkasten te zetten zonder andere mensen te storen.

  Hoe reageerde de omgeving op jouw nieuwe hobby?

  In het begin had ik vooral schrik voor mijn drie honden. Ik wist niet hoe zij op die bijen gingen reageren en omgekeerd. Misschien zouden die bijen er wel in een zwerm op af gaan. Uiteindelijk is dat nooit een issue geweest.

  Onze buren heb ik ingelicht over het feit dat we bijen hebben. Ik heb hen uitgelegd dat bijen eigenlijk niet storen wanneer je bijvoorbeeld buiten aan het eten bent. Het enige wat ze doen, is op de bloemen komen zitten. Uiteindelijk vonden die dat zeker oké.

  Hoe heb je jouw kennis om te imkeren verworven? 

  Ik heb geen imkercursus gevolgd, ik ben er eigenlijk meteen ingestapt. Wel heb ik veel boeken gelezen en veel filmpjes gekeken om de juiste kennis te verwerven. Ik heb me toen ook lid gemaakt van verschillende Facebook-groepen, maar al die uiteenlopende meningen en visies brachten me eerder in de war.

  Een peter of meter had ik niet echt, maar ik kon voor al mijn vragen terecht bij mijn collega en uiteraard bij Johan. Het is wel veel makkelijker als je een aanspreekpunt hebt. Vooral ook als die persoon nog eens dezelfde kasten heeft als jou.

  Hoe groot is die stap om effectief imker te worden?

  Ik zie soms heel veel mensen zich eerst jaren inwerken, inlezen en cursussen volgen. Ik heb het niet zo aangepakt. Iedereen heeft daar ook een andere visie op. Je moet vooral zelf aanvoelen hoe snel je door dat leerproces wil gaan.

  Is het een grote investering?

  Uiteindelijk viel dat goed mee. Ik heb het starterspakket bij Nectarist gekocht en dat was qua qua prijs zeker doenbaar. Voor mij was dat niet echt een drempel om te beginnen imkeren. Ik heb ook maar twee kasten gekocht, dus dat was niet zo’n grote investering.

  Maak je ook eigen honing? 

  Ja, ik heb mijn eerste volkje gekocht in juni 2016. Die bijtjes zijn dan de winter doorgekomen, waardoor ik heel wat honing heb kunnen oogsten. Dat heb ik dan in kleine potjes gestoken en uitgedeeld aan vrienden en familie, wat een heel leuk “cadeautje” is.

  De winter daarna zijn mijn bijen jammer genoeg gestorven. Ik ging om de twee weken weleens luisteren aan de kast, maar het mocht niet zijn. In juni heb ik dan weer een nieuw volkje gekocht en een extra kast. Ze zijn nu alvast de winter goed doorgekomen, dus hopelijk heb ik deze zomer dan weer wat honing.

  ©️SienVanmoerkerke

  Hoeveel tijd steek je imkeren?

  Soms als ik in die Facebookgroepen lees, denk ik: “Amai, die mensen zijn daar nogal mee bezig.” Ik laat mijn bijen liever in hun nature doen. Sinds het mooie weer van februari, heb ik mijn kasten eigenlijk maar één keer opengedaan om er honing in te hangen.

  Het eerste jaar dat ik mijn volkje had, ging ik wel om de twee weken eens kijken of alles in orde was. Iedere persoon creëert daar zijn eigen manier voor, je kan daar uiteraard veel meer tijd in steken. Maar ik probeer de bijtjes eigenlijk zoveel mogelijk gerust te laten.

  Heb je nog tips voor beginnende imkers?

  Je moet vooral op zoek gaan naar een kast die je ligt. Ik denk dat het daar mee begint. Elke kast heeft een eigen manier van imkeren. Ik heb bijvoorbeeld een Warrékast gekozen, omdat deze nogal redelijk traditioneel is en vooral goed aangepast is op wat de bijen van nature gewend zijn.

  Je hebt ook kasten die het gemakkelijk maken om erin te werken, je hebt eigenlijk honderden soorten. Dus dat was voor mij in het begin wel even zoeken naar de juiste kast. Ik zou dus vooral aanraden om je voor deze keuze wel een beetje te laten begeleiden en vooral je tijd te nemen om een kast te vinden die bij jou past en jouw visie op het imkeren.

   

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »