[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Een bijengifallergie kan iedereen plots overkomen

  14 / Mar / 2019

  Een bijengifallergie kan iedereen plots overkomen

  Wie ervan overtuigd is dat hij of zij niet allergisch is aan bijen, kan maar beter even verder lezen. Een allergische reactie kan namelijk iedereen overkomen. Kris is al jarenlang imker en werd wel vaker gestoken door zijn bijen. Nooit kreeg hij een allergische reactie, tot in 2017. Hij schreef zijn verhaal voor ons neer naar aanloop van de Insectenallergiedag op zondag 17 maart in Heverlee. 

   

  Imkeren zonder gestoken te worden, dat gaat niet samen. Dat weet inmiddels elke imker.  In 2017 sloeg het noodlot helaas ook bij mij toe. Wat een simpele bijensteek leek te zijn, veroorzaakte een enorme allergische shockreactie. Alles ging razendsnel. In amper vijf minuten zag mijn lichaam eruit alsof ik in m’n blootje door de netels had liggen rollen, gevolgd door een opgezwollen keel en ademnood. Gelukkig kon de spoedgevallendienst van UZ Gasthuisberg, Leuven, tijdig ingrijpen.

  Intussen heb ik in UZ een immunotherapie gevolgd, een therapie die gericht is op het afweersysteem. Ik kan terug vol vertrouwen verder imkeren. Zonder deze therapie had ik onherroepelijk met imkeren moeten stoppen. Erger nog: elke bijensteek had fataal kunnen zijn!

  Het is belangrijk om te weten dat zo’n allergie ieder van ons, onze familie, onze kinderen, buren of vrienden plots kan treffen. Het feit dat je voorheen nooit allergisch was, biedt geen garantie voor de toekomst. Verder wetenschappelijk onderzoek is dus nodig om vele andere mensen te kunnen helpen. Ondertussen werd het Insectenallergiefonds onder leiding van Professor Christine Breynaert opgericht. Dit fonds heeft als doel wetenschappelijk onderzoek mbt. insecten(gif)allergie en informatieverstrekking aan zowel het brede publiek als aan artsen.

  Op zondag 17 maart organiseert het Insectenallergiefonds een knaller van een openingsevenement in het Arenbergkasteel te Heverlee, namelijk een Insectenallergiedag. Daarop kom je alles te weten over bijen, hommels, wespen en hoornaars, evenals over wat je moet doen in geval van een allergie. Er zijn tal van activiteiten voor het ganse gezin.

  Toegang is gratis. Alle praktische info en registratie vind je op: https://www.kuleuven.be/mecenaat/kalender/2019/insectenallergiedag

  Mocht je allergisch zijn voor bijen, wespen of hommelgif, praat er dan over met je arts. Zo’n immunotherapie kan mogelijks een oplossing zijn. Meer info vind je op https://www.uzleuven.be/nl/allergie-voor-wespen-bijen-of-hommelgif

  of in het maandblad van de KONVIB, editie december 2017.


  Groetjes,

  Kris Vangilbergen

   

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »