[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Kan ik een bijenkast zomaar verplaatsen?

  Nectarist - 07 / Dec / 2020

  Kan ik een bijenkast zomaar verplaatsen?

  Als je bijen hebt, is niet altijd eenvoudig om deze te verplaatsen. Bijen vliegen namelijk op ‘automatische piloot’. Ze vliegen uit en oriënteren zich op de omgeving. Als de bijenkast dan verplaatst wordt, vinden ze hun huis niet meer terug. Ze komen steeds terug op de oorspronkelijke plaats en dreigen te sterven.

  Als je een bijenvolk verplaatst, doe dat dan in kleine stapjes of in zeer grote stappen:

     • Verplaats de bijenkast maximum 30 cm per dag richting de plaats die je voor ogen hebt. Dit kan je enkel toepassen als de bijenkast niet te ver verplaatst moet worden, bijvoorbeeld op de eigen bijenstand.
     • Je verplaatst de bijenkast minstens 4 kilometer ver van de oorspronkelijke standplaats. Een vliegbij kan tot drie kilometer van haar bijenkolonie uitvliegen. Indien een bij de omgeving herkent, zal ze terugvliegen naar haar oude standplaats. Door rekening te houden met deze vliegafstand is het goed om de bijenkast minimum 4 kilometer verder te plaatsen. De oude vliegbijen gaan hun oud vlieggebied niet herkennen en zullen nieuwe oriëntatievluchten uitvoeren.

  Tijdens de winterperiode verplaatsen we de bijen niet! De bijen vormen een ‘wintertros’ en als deze uiteenvalt door ze te verplaatsen, dreigen de bijen te verkleumen en te sterven. Wacht daarom met het verplaatsen van de bijenkast tot na de winter. Bij een temperatuur van 5°C – 10°C kan de bijenconcentratie zich herstellen als ze uit elkaar valt. Uiteraard ben je zeer voorzichtig.

  Wil je meer informatie over het houden van bijen en imkeren? Volg onze online basiscursus imkeren! Meer informatie vind je hier: www.nectarist-academy.be

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »