Webshop 20 november terug online!
+32 486 688 297
 • Nederlands
 • Moet ik mijn nieuwe bijenkast schilderen?

  Nectarist - 25 / Apr / 2020

  Moet ik mijn nieuwe bijenkast schilderen?

  Wanneer je bijenkasten passeert, merk je dat deze meestal in verschillende (felle) kleuren geschilderd zijn. Is het nuttig om mijn bijenkast te schilderen? Waar moet ik aan denken? En zijn er nog andere behandelingen belangrijk? Al deze vragen komen in deze blog aan bod.

  De bijenkasten die je in de handel koopt zijn meestal onbehandelde kasten uit vurenhout. Deze staan gedurende het hele jaar buiten en kunnen dus het best behandeld worden. Zelfs wanneer ze onder een beschutting staan, raden we aan om je kasten te schilderen met een beits of verf. Op deze manier wordt de levensduur van je bijenkasten een stuk langer.

  Wat is beitsen?

  Beitsen is het aanbrengen van een laag (natuurlijke) pigmenten om de vezels van het hout te beschermen. Deze is goed dekkend zorgt ervoor dat je bijenkast beschermd is tegen weer en wind. Een beits die geschikt is voor buiten, zorgt ervoor dat het vocht niet in het hout kan binnendringen.

  Buitenkant van de bijenkast

  Voordat je begint te schilderen, moet je de juiste verf of beits kiezen. Denk eraan dat je met bijen bezig bent. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een natuurlijke beits of verf. Hierin zit geen chemisch oplosmiddel die voor snellere opdroging zorgt. Het oplosmiddel bij een natuurlijke beits is water. Het uitdrogen duurt iets langer en het is belangrijk om de kast tijdens het schilderen goed te verluchten.

  Binnenkant van de bijenkast

  Over het behandelen van de binnenkant van de bijenkast verschillen de meningen. De bijen beschermen de kast zelf langs binnen met propolis en daarom zou er geen behandeling meer nodig zijn.

  Nochtans hebben de bijen er heel wat werk aan om die binnenkant ‘waterdicht’ te maken. Kleinere bijenvolken slagen daar zelfs niet in. Daarom zijn we van mening dat ook de binnenkant een degelijke behandeling nodig heeft wanneer de binnenwanden poreus en wateropslorpende eigenschappen hebben.

  Een bijennest is behoorlijk warm en vochtig. Die vochtige lucht dringt dus gemakkelijk binnen in de binnenwanden van de bijenkast. Onbehandelde kasten kunnen dan langs binnen vochtig worden, vervormen en er kan zelfs schimmelvorming optreden.

  De binnenwanden kan je het best behandelen met een propolisbeits. Indien u dat niet heeft, zijn er alternatieve producten op de markt die het hout beschermen tegen vocht en schimmelvorming, zoals Woodbliss: https://www.nectarist.be/nl/wood-bliss-1l.html

   

  Heb jij nog suggesties over het beschermen van de bijenkast tegen de (soms gure) weerelementen? Laat het ons zeker weten!

  • Nectarist Nectarist 25 / Apr / 2020 @ 10:56

   Dank voor je reactie. Propolisbeits wordt meestal gemaakt van niet-consumeerbare alcohol. Propolistinctuur dan (natuurlijk) weer wel.

   Het behandelen van de binnenkant van de bijenkast met propolisbeits wordt ten zeerste aangeraden. Het beschermt niet alleen de kast tegen vocht en schimmels. Propolis is ook een belangrijk onderdeel voor het hebben van een gezond bijenvolk.

  • annick debruyne annick debruyne 25 / Apr / 2020 @ 16:21

   Wat is propolisbeits? Is het een goed idee om de binnenkant van mijn nieuwe kasten te behandelen met propolistinctuur?

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »