Webshop 20 november terug online!
+32 486 688 297
 • Nederlands
 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een slinger?

  29 / May / 2020

  Waar moet ik op letten bij het kopen van een slinger?

  Een honingslinger is geen goedkope investering. Daarom is het belangrijk dat je meteen de juiste koopt. In deze blog kom je te weten waar je als imker extra kunt letten bij het kopen van een slinger.

  Voordat je een slinger koopt, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Wil je een elektrische of handmatige slinger? Hoeveel ramen wil je tegelijk slingeren? Gebruik je een broedbak of honingzolder als honingkamer? Heb je een specifiek merk in gedachten? Nectarist verkoopt Lega, Logar en sinds kort ons eigen merk Apini.

   

  Elektrisch of handmatig

  Een handmatige slinger is eenvoudig te gebruiken. Je stopt je ontzegelde ramen in de slinger. Vervolgens draai je aan de zwengel van de slinger. De centrifugerende kracht zorgt ervoor dat de honing los komt en tegen de wand van het honingvat slaat. Hierin bestaan modellen die slechts 1 kant uitdraaien, modellen die 2 kanten uitdraaien en modellen met een rem.

  De elektrische slinger is nog eenvoudiger dan het handmatige model. Het gebruik is hetzelfde als de handmatige slinger enkel het zelfstandig draaien aan een zwengel is veranderd door een aan/ uit knop. Ook is er bij deze slingers een knop om de rotatiesnelheid aan te passen. Ook hierin zijn luxueuzere modellen die meer opties of programma’s hebben. Elektrische slingers hebben wel een grotere kostprijs dan handmatige.

   

  Het materiaal

  Zorg ervoor dat je slingervat (of drum) altijd gemaakt is uit roestvrijstaal. Gegalvaniseerde vaten worden afgeraden. Deze kunnen namelijk roesten. In deze corrosie kunnen bacteriën zich goed nestelen en dat wil je net niet in je honing. Een roestvrijstalen slingervat is daarom ook makkelijker schoon te houden.

  Check zeker ook of er vanboven en vanonder richeltjes aan je honingvat zijn. Deze zorgen voor de stevigheid van het vat. Ook de dikte van het roestvrijstaal speelt een rol. Meestal is dit 0.6 tot 1 mm.

   

  Drumring

  De ring aan de bovenzijde van je slingervat zorgt ook voor extra stevigheid. Dat vat is namelijk erg gevoelig voor deuken, … De drumring zorgt er dus voor dat je vat goed rond blijft en vlot blijft slingeren.

  Metaal versus kunststof kraan

  De kraan op het honingvat is een belangrijk onderdeel van je slinger. Hieruit stroomt de honing op de zeef en vervolgens in de emmer of de rijper. De kraan moet laag aan de slinger zitten zodat de honing er makkelijk uit kan stromen. Ook bij de kraan is  het belangrijk om voor roestvrijstaal of kunststof te kiezen want net zoals het slingervat kan een gegalvaniseerde kraan roesten.

  Let erop dat je de kraan altijd met voorzichtigheid behandelt. Dit is een gevoelig onderdeel maar zonder kraan is je slinger onbruikbaar.

   

  Garantie

  Wanneer je een slinger koopt, kun je best kijken naar de garantie die er geboden wordt. Lega en Logar geven 2 jaar op hun slingers. Wij geven op ons huismerk Apini 5 jaar garantie.

  Koop onze slingers hier

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »