[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Waarom je de vleugels van je moer NIET moet knippen

  Nectarist - 25 / Jun / 2020

  Waarom je de vleugels van je moer NIET moet knippen

  Het knippen van de vleugels is een gebruik dat vaak samen met het markeren van de koningin gebeurt. Bij Nectarist merken we onze moeren enkel. We vinden het knippen van de vleugels namelijk gedateerd en onnodig. Maar waarom vinden we dat?

  Om helemaal te kunnen volgen, moeten we eerst even gaan kijken waarom de vleugels van de moer geknipt worden. Hier zijn 3 redenen voor. De eerste reden is het verhinderen van een zwerm. De tweede reden is het aanduiden van het geboortejaar van de koningin. Voorstanders van het knippen van vleugels vinden dat de andere markeringen na bepaalde tijd kunnen verdwijnen. Dit wordt blijkbaar verhinderd met geknipte vleugels. Tot slot worden de vleugels van waardevolle moeren geknipt zodat er een onderscheid gemaakt kan worden.

  Het idee achter zwermpreventie is dat de koningin niet weg kan vliegen. Het knippen van de moer gaat er dus niet voor zorgen dat de zwerm niet gaat vertrekken. De koningin kan echter niet volgen waardoor de bijen terug naar de kast gaan. Dit kan een imker enkele dagen geven, maar zal er niet voor zorgen dat de kolonie niet opnieuw gaat vertrekken. Het resultaat kan ook zijn dat de moer door werkbijen als defect bezien wordt en dus afgestoken (vermoord) wordt. De zwermlust zal niet verdwijnen.

  Een koningin die aan de leg is, gaat ook niet zwermen. Ze is te druk met elke dag 1500 – 2000 eitjes te leggen. Het is dus aan de imker om zijn bijenkasten in de gaten te houden en op tijd aan zwermverhindering te doen. Wanneer de kast te vol is en de bijen niets meer te doen hebben, gaan ze zwermdoppen maken en de koningin klaarmaken om te gaan zwermen.

  Ook voor de moer zelf is het gevaarlijk om de vleugels te knippen. De kans dat je haar verminkt is zeer groot. Je knipt verkeerd of teveel. Er zijn ook gevallen waar er een pootje mee afgeknipt was of een deel van het achterlijfje. Veel imkers betalen veel geld voor een specifieke moer. Het is dan ook niet logisch dat je zo iets waardevol kapot zou maken door erin te knippen.

  Het kan daarnaast ook voor een verminderde levensduur zorgen. Het is logisch dat een verminkte koningin minder lang zal leven of dat ze door de andere bijen als slecht werkend bezien wordt. Maar zelfs als er geen fouten gebeuren bij het knippen, kan je de moer nog steeds beschadigen. Doorheen de vleugels lopen aderen die de vleugels sterker maken en de hemolymfe dragen. Dit is de lichaamsvloeistof van insecten. Wanneer de vleugels dus geknipt worden zal er een hoop lichaamsvloeistof occasioneel wegvloeien en voelt de koningin, hoewel dit niet bewezen is, een soort pijn.

  Dat brengt ons bij het laatste en misschien wel meest logische argument: Dierenmishandeling. Velen bezien bijen als kleine insecten die slechts enkele weken overleven. Moeren daarentegen kunnen tot vijf jaar oud worden. Door het knippen van de vleugels verplicht je dit dier om gedurende deze tijd gehandicapt door het leven te gaan. Dit kan niet meer! Ook insecten zijn zich bewust van de beschadigingen aan hun lichaam. Dit verminken is dus onmenselijk zeker omdat er pijnloze alternatieven zijn om je koningin te markeren.

  Als imker proberen we altijd onze bijen goed te verzorgen. Het knippen van de vleugels van je moer vinden wij dus nooit een goed idee en we hopen dat jullie dat ook vinden.

  Wat denk jij over het knippen van vleugels? Schrijf het in de opmerkingen hieronder.

  • Danny Danny 25 / Jun / 2020 @ 22:59

   Goed verwoord en helemaal mee eens, is ook nooit bij mij opgekomen en heb ik altijd erg raar gevonden als anderen dit wel deden.

  • Danielle Vermetten Danielle Vermetten 25 / Jun / 2020 @ 19:35

   Dit is fijn te lezen want ik vind vleugels knippen een verschrikkelijke praktijk en doet me denken aan staarten en oren
   afsnijden bij zoogdieren. Gelukkig komt hier ook meer en meer reactie tegen.

  • Louis Louis 25 / Jun / 2020 @ 22:49

   40 jaar eigen moertelt .. nog nooit geknipt

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »