[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Waarom onze honing niet biologisch is

  19 / Dec / 2018

  Waarom onze honing niet biologisch is

  Jazeker, je leest het goed. Onze honing is NIET biologisch. De benaming doet vaak vragen oproepen over de echtheid ervan. Bij deze kunnen we bevestigen dat onze honing niet biologisch is, maar WEL ‘verantwoord’. Wij kozen heel bewust voor deze term. En wel om deze reden:  

  Eén ding zeker: Vlaamse honing is niet biologisch. Wie dan ook beweert dat hij of zij Vlaamse, biologische honing verkoopt, mag je in twijfel trekken. Om een biologisch certificaat te behalen voor honing, moet je namelijk aan strenge voorwaarden voldoen die praktisch onhaalbaar zijn in ons land. In Wallonië zijn er wel twee imkers die aan de voorwaarden kunnen voldoen. 

  Enkele voorbeelden: 


  > Bijen kunnen tot 3 km ver vliegen zonder verloren te raken. Bijenkasten moeten daarom in een gebied staan waar er binnen de straal van 3 km geen industriegebieden, autosnelwegen of niet-biologische landbouwgebieden zijn. Onhaalbaar dus.


  > Bijenkasten moeten gemaakt zijn uit natuurlijke materialen. Ook het onderhoud en ziektebestrijding moeten met natuurlijke producten gebeuren.


  > De bijenwas voor nieuwe ramen moet biologisch zijn.


  > Honing is in de eerste plaats om de bijen te voeden. Tijdens de winterperiode moeten de bijen hiervan overleven, niet van suikerwater of van chemische producten.

   

  Onze honing is dus niet biologisch. Wij noemen het eerder ‘verantwoord’. Alle hobbyimkers waarmee we samenwerken, voldoen immers aan alle bovenstaande voorwaarden (behalve de eerste natuurlijk). Onze honing mag je dus zeker met een gerust hart aankopen. Wij behandelen onze bijtjes met het respect dat ze verdienen.

  Als jij ons kan bewijzen dat jouw honing wel biologisch is, laat het ons dan zeker weten hieronder. Bij vragen, mag je ons ook altijd contacteren via ons e-mailadres [email protected].


  Meer informatie over het Bio-label en de voorwaarden:

  https://www.certisys.eu/doc/RX2043nl18_4993.pdf - artikel 13, p 15

  https://buckfastimker.wordpress.com/is-biologische-honing-biologisch/

  https://biomijnnatuur.be/producten/honing

   

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »