[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Wat kan je zelf doen om de bijen een handje te helpen?

  Nectarist - 10 / Mar / 2021

  Wat kan je zelf doen om de bijen een handje te helpen?

  De eerste zonnestralen van het jaar hebben hun vruchten afgeworpen. Gelukkige gezichtjes, beginnende bloemknoppen en zoemende bijtjes. Kortom: het perfecte voorproefje van de lente.  

  De eerste zonnestralen van het jaar hebben hun vruchten afgeworpen. Gelukkige gezichtjes, beginnende bloemknoppen en zoemende bijtjes. Kortom: het perfecte voorproefje van de lente.  

  Toch is het op dit moment niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de bijtjes. De vroege zon in combinatie met weinig bloeiende bloemen, maakt het moeilijk om voedsel te vinden. Gelukkig kan ook jij, als niet-imker zijnde daarbij helpen!

   

  Vroege bloeiers

  Het wordt de laatste jaren alleen maar warmer, en hoewel wij daar wel tevreden om kunnen zijn, is nog niet iedereen daarop afgestemd. De meeste bloemen staan nog niet in bloei op het moment dat de eerste zon van het jaar tevoorschijn komt. Maar de bijtjes gaan wel al bij 15°C op zoek naar voedsel. Om ervoor te zorgen dat ze dat ook vinden, kan je vroege bloeiers planten. Enkele vroege bloeiers  zijn: viooltjes, primula, krokussen, wilgen, muscari, klaproos,... 

  Waarom is dat zo belangrijk? De eerste keren uitvliegen zijn vooral bedoeld om nectar en stuifmeel te verzamelen voor het broednest, en dus voor het uitbreiden van de bijenkolonie. En als er iets is wat wij willen, is het wel meer bijtjes!

   

  Allemaal beestjes

  Niet alleen de honingbij maar ook de solitaire bij en andere insecten kunnen jouw hulp gebruiken. De verstedelijking maakt het moeilijker om een geschikt nest en schuilplaats te vinden. Wist je trouwens dat 300 van de 350 bijensoorten in ons land solitaire bijen zijn? Ze leven dus, in tegenstelling tot de bekende honingbij, alleen en doen alles zelf. Ze kunnen dus best een beetje hulp gebruiken.

  Door het plaatsen van Insectenhotels biedt je hun onderdak en tegelijkertijd help je zo het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. En je hoeft er, buiten het plaatsen ervan, niets voor te doen! Ontdek ons aanbod insectenhotels hier.

   

  Alle kleine beetjes helpen:

     • Heb je een grote tuin? Je gazon niet of minder maaien kan al veel helpen;
     • Wil je je tuin niet helemaal laten verwilderen? Offer dan een stukje gazon op om een kleurrijke bloemenweide aan te leggen;
     • Heb je geen tuin ter beschikking? Maak dan gebruik van je balkon om bloembakken met bijenvriendelijke planten te bezaaien; 
     • Vind je in het koude weer een stilgevallen hommel of bijtje? Een druppeltje honing of suikersiroop helpt hen er weer bovenop!
     • Eet zoveel mogelijk biologische producten. Zij worden niet bespoten met, voor de bijen, schadelijke insecticiden.

   

  Wat doe jij om de bijtjes te helpen? Zet het in een comment hieronder!  • Rudi Rudi 10 / Mar / 2021 @ 08:16

   Hoi allemaal,
   klopt allemaal, onze bijtjes hebben niks aan groene woestijnen, gecultiveerde planten.
   Geef de natuur rondom jezelf een "stem" en een kans en dat zal voor jezelf en de anderen beter zijn.
   Hou de beton tegen en geef de aarde een kans.
   Met vriendelijke groeten,
   Rudi

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »