[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • TIP: Zo maak jij je bijen en kasten klaar voor de lente!

  09 / Mar / 2019

  TIP: Zo maak jij je bijen en kasten klaar voor de lente!

  De warme temperaturen van eind februari deden veel bijen en ook imkers terug in actie schieten. Nu het helaas terug kouder wordt, blijft het belangrijk om de aandacht aan de bijen te schenken en deze lenteklaar te maken. Ook de kasten kunnen vaak een onderhoudsbeurt gebruiken in aanloop naar de lente. Nectarist heeft voor jou drie pre-lente tips die jou hierbij kunnen helpen.

   

  1. Doe de bijenkasten nog niet open.

   

  De verleiding kan ontstaan om al eens in de bijenkasten te kijken of de bijen nog gezond zijn. Door het openen van de kasten gaat er echter heel wat warmte verloren. Bovendien breek je het waardevolle propolis stuk, die net zorgt voor de verzegeling van de bijenkast opdat er geen tocht kan ontstaan. Gebruik je bodemschuif om een inschatting te maken van de gezondheid en grootte van je volk. Ook kan je op deze manier zien hoeveel voedsel er nog over is.

   

  1. Vul je vooraad voeding aan

   

  Denk je dat de bijen te weinig voedsel hebben? Voorzie alvast enkele pakken voederdeeg, zoals Fondabee en Nektapoll, om je bijen eten te geven. Je kan het deeg gemakkelijk langs het voedergat in de afdekplaat toedienen. Maak gewoon een snee in de plastic zak en leg die op het voedergat. De bijen komen het dan wel halen als ze het nodig hebben. Je moet zeker de kast niet helemaal open doen.

  1. Vervang je bodem

   

  De bijen hebben een hele winter binnen in hun bijenkast gezeten, waardoor veel van hun afval op de bodem is terechtgekomen. Het is een goede imkerpraktijk om elke lente je bodems te vervangen door schone exemplaren. Zo hygiënisch mogelijk werken, hoort tot een van de belangrijkste principes van de succesvolle imker.

   

  Heb jij nog andere pre-lente tips voor collega imkers? Laat het ons hieronder weten. Suggesties zijn ook welkom via [email protected].

  Klik hier voor onze basiscursus imkeren!

   

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »