[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
 • Nederlands
 • Bijenkasten

  Bijenkasten

  Ontdek hier ons grote gamma aan bijenkasten in hout of kunstof. Je vind hier de meest courante soorten in Vlaanderen terug, zoals de Simplex kast. Dat is tevens het type waarmee Nectarist imkert.   

  Om een goede keuze te maken, moeten we eerst weten hoe bijen zich huisvesten. Bijen bouwen hun woningruimte zo optimaal mogelijk uit, in functie van de klimaatbeheersing. Alle beschikbare ruimte wordt maximaal benut door bijen en de raatstructuur wordt millimeterwerk.

  Elke bijenkast heeft haast dezelfde opbouw. Het bestaat uit volgende onderdelen die stapelbaar zijn:

  • Bodem: De bodem is het onderdeel waar alle andere kastonderdelen op rusten. Bovendien vliegen de bijen hier af en aan en is ze meestal voorzien van een vliegplank, zeg maar een landingsbaan waar de bijen vertrekken en toekomen.

  • Broedrompen: Een broedromp vormt de ruimte die door bijen benut worden om hun bijenkolonie uit te bouwen. Dankzij de aangeboden raamstructuur, bouwen de bijen hun raten uit in deze ramen. Zo kan de imker makkelijk, en zonder veel schade aan de bijen toe te brengen, de gezondheid en evolutie van de bijen in het oog houden. 

   Een middelgroot bijennest heeft ongeveer 100.000 cellen nodig voor een optimale ontwikkeling. Een goede bijenkast biedt hen deze ruimte aan. Een ideale broedruimte kan ook kleiner gemaakt worden, wanneer de bijenkolonie niet zoveel cellen meer nodig heeft. Hoe compacter de bijen de winter in kunnen gaan, des te beter kunnen ze hun warmtehuishouding regelen.

  • Koninginnenroosters: Koninginnenroosters of moerroosters worden gebruikt om de koningin toegang te beletten tot een bepaalde woningruimte. De openingen van het rooster zijn groot genoeg om werksterbijen door te laten, maar klein genoeg om de koningin en darren de toegang te beletten.

  • Honingzolders: Honingzolders of honingkamers worden door bijen gebruikt om, zoals het woord al aangeeft, hun honing op te slaan. Honing wordt steeds bovenaan in het bijennest bewaard. Het is dus logisch dat deze ‘zolders’ op hun huis (zijnde het broednest) worden gezet. Eens ze gevuld zijn, kan je ze makkelijk weghalen, zonder het bijennest hiervoor te moeten openbreken of af te slachten zoals dat bij korven het geval was. De ramen in de honingzolder hebben idealiter hetzelfde formaat als dat van het broednest. Zo kan je honingramen ook bij het broednest hangen, mocht dat nodig zijn.

  • Afdekplaat: De afdekplaat zorgt ervoor dat je het bijennest mooi kan toemaken. Er zijn imkers die hier plastic folie voor gebruiken, maar die wordt al vlug vol braamraat gebouwd door de bijen. Een goede afdekplaat zorgt ervoor dat de bijenruimte tussen de plaat en de bijenruimte respecteert.

  • Dak: Het dak sluit de bijenkast helemaal goed af. Het is zwaar genoeg zodat het er niet zomaar af kan waaien. Een plat dak is de meest handige, zeker als er meerdere kasten naast elkaar staan. Zo kan je tijdelijk wat materiaal op het dak ernaast plaatsen. Handig toch?

  Vind je deze informatie interessant?

  Overweeg dan om lid te worden van onze Nectarist PRO community. Je krijgt niet alleen toegang tot onze online leermodules en praktijkdagen, je komt ook terecht in een groep van gemotiveerde imkers die elkaar graag willen vooruithelpen.

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »