Wij maken de brug op 19/05/2023
Uitverkoop imkermaterialen vanaf maandag 8/05/2023!
Gratis verzending vanaf 99 euro (binnen België)
 • Nederlands
 • Simplex

  Simplex

  Seen 9 of the 9 products

  De simplex bijenkast is de meest gebruikte bijenkast in Vlaanderen. Zo’n 70% van de Vlaamse imkers werkt met deze bijenkast.

  Het is een compacte bijenkast waarbij alle onderdelen los op elkaar worden gestapeld en zijn vlot wisselbaar van plaats. Je kan de bijenwoning dus makkelijk groter en kleiner maken, afhankelijk van de ontwikkeling van het bijennest.

  De buitenkant van de dubbelwandige bijenkast meet 46 op 46 cm. Dubbelwandig wil zeggen dat de ramen rusten op een extra wandje dat aan de binnenkant van de broedbak werd aangebracht. Deze kastconstructie heeft niets te maken met de woning maar die wijst naar de grootte van de “ramen”. Allerlei constructiesystemen kan je dan ook in de handel aantreffen die allen wijzen naar dezelfde “raammaat” simplex.

  De vierkante structuur laat toe de broedbakken in warme bouw (ramen dwars op de vliegopening) of koude bouw (ramen in de richting van de vliegopening) te zetten. In elke bak kunnen er 11 broed- of honingramen.

  Broedramen zijn 360 mm breed en 218 mm hoog en kunnen zo’n 5.000 cellen bevatten. Opdat een bijenkolonie goed zou ontwikkelen, moet het zo’n 100.000 cellen kunnen uitbouwen. Met twee broedbakken met 22 ramen heeft het bijenvolk voldoende ruimte om goed te kunnen ontwikkelen.

  Afhankelijk van hoeveel nectar er binnenkomt, kan de bijenkast nog eens uitgebreid worden met een derde broedkamer, zijnde de honingzolder. Bij simplex worden vaak de broedramen ook gebruikt als honingramen. Hierdoor zijn ramen vlot uitwisselbaar tussen de broed- en honingkamer. Heel handig als je nieuwe bijenvolken extra voedselramen wil geven.

  Vind je deze informatie interessant? Overweeg dan om lid te worden van onze Nectarist PRO community. Je krijgt niet alleen toegang tot onze online leermodules en praktijkdagen, je komt ook terecht in een groep van gemotiveerde imkers die elkaar graag willen vooruithelpen.

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »