[email protected] | +32 486 688 297 | Gratis verzending vanaf €50
  • Nederlands
  • Stuifmeel

    Stuifmeel

    Stuifmeel of bijenpollen, zijn een bron aan vitaminen, eiwitten, mineralen en vetten. Stuifmeel is een ideaal voedingssupplement en wordt beschouwd als superfood.

    Wat is stuifmeel? 

    Stuifmeel of pollen zijn afkomstig van de mannelijke kiemcellen van de bloem. Tijdens hun zoektocht naar voedsel verzamelen de bijen niet alleen nectar, maar ook stuifmeel. Door toevoeging van nectar en enzymen, maken ze er kleine bolletjes van die ze in hun stuifmeelkorfjes aan hun achterpoten makkelijk kunnen vervoeren. Eens aangekomen bij de bijenkast, wrijft de bij de klompjes uit haar poten en in een van de cellen. 

     

    Waarvoor wordt het gebruikt?

    Naast voeding voor de bijen, zijn stuifmeelkorrels een natuurlijk voedingssupplement voor de mens en mogen ze beschouwd worden als superfood. Stuifmeel is een bron van energie door zijn hoog gehalte aan koolhydraten en proteïnen. Daarnaast bevat het ook een lading aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vetzuren en aminozuren.

    Vitaminen aanwezig in stuifmeel: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E, K en ijzer, barium, boor, calcium, koper, goud, jodium, magnesium, fosfor, kalium, selenium, silicium, zwavel, natrium, zink, molybdeen en mangaan. 

    Naast een verhoogd energielevel, zorgen bijenpollen nog voor vele andere gezondheidsvoordelen. De verschillende voedingsstoffen zorgen voor een verbeterde weerstand en sneller herstel van beschadigde lichaamscellen. Net zoals propolis en koninginnebrij is het dus een ideale booster tijdens de wintermaanden. 

     

    Hooikoorts 

    Ben je ook een van de ongelukkige die jaar na jaar zit te sniffen tijdens het hooikoortsseizoen? Dan kunnen stuifmeelkorrels ook wel jouw redding zijn. Klachten als jeukende neus, niezen, pijnlijke keel, branderige ogen worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem te veel histamine vrijmaakt. Stuifmeel bevat een stofje genaamd quercetine, die functioneert als natuurlijke antihistaminica, waardoor je klachten al aanzienlijk kunnen verminderen. 

     

    Hoe gebruik je het?

    In combinatie met een gezonde levensstijl kan je 1 lepeltje stuifmeelkorrels per dag nemen. Je kan ze puur innemen, hoewel niet iedereen even verzot is op de smaak. 

    Velen kiezen er daarom voor om ze te mengen in yoghurt, smoothie of salade. Inspiratie nodig? Lees dan ons blogartikel “3x Superfood Stuifmeelpollen”, daar vind je alvast 3 receptjes om aan de slag te gaan met bijenpollen. 

     

    Hoe worden stuifmeelkorrels geoogst bij de imker?

    Het oogsten van stuifmeel gebeurt aan de hand van een stuifmeelval. Die wordt geplaatst aan de vliegopening van de bijenkast en zorgt ervoor dat de klompjes stuifmeel niet mee door de opening passen. Ze blijven achter aan de vliegopening en kunnen door de imker verzameld worden. 

    Het oogsten van stuifmeel gebeurt, net zoals honing, in beperkte mate. Het is namelijk de voeding voor de bijen en wordt dus enkel weggehaald wanneer er zeker genoeg voor de bijen zelf overblijft.



    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »